mei 01

Positie Pensioenfondsen verslechterd: pensioenfondsen hebben het zwaar

Alle grote pensioenfondsen hebben in 2012 redelijk goed verdiend met beleggen van hun gelden, echter is de dekkingsgraad nog onder de maat door de lage rekenrente.

Positie Pensioenfondsen verslechterd

Positie Pensioenfondsen verslechterd / De rekenrente

Met de rekenrente is te beoordelen of de pensioenbuffers up to date zijn, de vermogens zijn toegenomen met miljarden. Dit is bekend geworden uit de kwartaalcijfers van het ABP.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Positie Pensioenfondsen verslechterd

De dekkingsgraad dus de verhouding tussen vermogen en de toekomstige verplichtingen. Het laagst toelaatbare niveau is 105 procent, gezonde pensioenfondsen hebben echter een dekkingsgraad van 125 procent, dus dat is een verschil van 20 %.

Pensioenfonds ABP

ABP meldt dat de dekkingsgraad een procentpunt is toegenomen naar 95 procent, het totale vermogen voor dit pensioenfonds is toegenomen met 15 miljard tot 261 miljard euro. Helaas heeft dit er niet toegeleid dat de dekkingsgraad evenredig gestegen is, de dekkingsgraad nam slechts met 1 procent toe ten opzichte van het vorige jaar.

Als de situatie niet verbetert dan gaat ABP de pensioenen in april 2013 korten met een half procent.

Mijns inziens is dit een waarschuwing voor meer korten maar ik kan het mis hebben !

ABP moet de komende jaren 14,5% korten op de pensioenen, vermoedelijk over twee jaar maar kan ook zijn dat het per jaar is. Dit staat niet duidelijk beschreven !

Metaal pensioenfondsen

De dekkingsgraad van andere pensioenfondsen is eveneens zwak, ook bij Pensioenfonds Metaal en Techniek is de dekkingsgraad gedaald van 88,5% naar 88%, ondanks een stijging van het vermogen.

Bij Pensioenfonds metalelektro bleef het percentage gelijk op 90%, het fonds had een rendement van 4,2%

Helaas volgt volgend jaar april een korting van 6% als de positie niet verbeterd is.

Positie Pensioenfondsen verslechterd maar

Van de vijf grote pensioenfondsen zijn er twee die nog geen korting hebben besloten. Vermogens van pensioenfondsen namen de afgelopen 3 maanden toe omdat de aandelenkoersen naar boven gingen, nu die weer gedaald zijn zijn waarschijnlijk die vermogens ook weer gezakt.

De dekkingsgraden van de diverse pensioenfondsen zullen in de toekomst nog voor meer problemen zorgen, zeker als de beurs nog verder gaat dalen, vermoedelijk bied een koers van de AEX boven 400 punten uitkomst.

Positie Pensioenfondsen verslechterd komt er nog meer of kunnen we eindelijk gerust zijn ??

Nederlandse pensioenfondsen blijven nog in zwaar weer

Nee we kunnen niet gerust zijn want er komt nog veel meer, het vat is nog niet leeg, en dat gaan we merken aan de premie’s en aan de uitkeringen maar ook de kortingen zullen voorlopig steeds terug komen. De vergrijzing wordt er ook nog bijgehaald, maar de mensen zitten in onrust, en dat is niet aardig zeker als je al jaren gewerkt hebt en nu mag gaan genieten van : ja ja van de huidige onrust !!

Pensioen en de crisis : Mijn Pensioenoverzicht

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/positie-pensioenfondsen-verslechterd/

Geef een reactie

Your email address will not be published.