feb 05

Pensioenfondsen: minder pensioenfondsen korten op pensioenuitkering

Het aantal pensioenfondsen wat gaat korten op de pensioenuitkering vanaf april 2013, valt heel wat lager uit dan eerst was voorzien, en zelfs de kortingen zijn lager.

pensioenfondsen en kortingen

Pensioenfondsen: minder pensioenfondsen korten op pensioenuitkering

Omdat heel wat pensioenfondsen niet hoeven te korten en andere pensioenfondsen minder hoeven te korten, valt het gemiddelde van 2,3% terug naar 1,9 %, dus een gemiddelde meevaller van 0,06%. Deze informatie blijkt uit cijfers van de Nederlandse Bank. Om en nabij de 70 pensioenfondsen zullen eind januari 2013 beslissen om per april te gaan korten, daarnaast moet vanaf nu gezien in april 2014 nog eens 40 pensioenfondsen kortingen doorvoeren, dit met de cijfers die nu bekend zijn. Eerst was het aantal pensioenfondsen wat per april zou gaan korten rond 103 fondsen vastgesteld.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Wie raakt deze pensioenkortingen

Zo rond 5 miljoen deelnemers hebben hier mee te maken, dus dat is best een groot aantal gezien onze bevolking van bijna 17 miljoen met jongeren en kinderen erbij. Uiterlijk 1 maart 2013 moeten pensioenfondsen hun klanten of leden informeren over de kortingen die zijn vastgesteld, midden februari zal de federatie van pensioenen de zwarte lijst publiceren

Dekkingsgraad de oorzaak

De dekkingsgraad is de oorzaak van de kortingen, de dekkingsgraad moet 105 procent zijn dat is wettelijk bepaald, maar deze is dus lager dan 105 %. Bij 100 procent kan een pensioenfonds voldoen aan zijn verplichtingen, maar de plicht is om een buffer van 5 % aan te houden, en daar komen de fondsen niet aan. Nu is de gemiddelde dekkingsgraad rond de 102 procent, dus wordt het korten en dat valt tegen. de Nederlandse Bank heeft als taak toezicht te houden op de pensioenfondsen, vandaar dat de Bank goed op de hoogte is.

Rekenrente voor pensioenen

De rekenrente is vrij recent door de regering verhoogd, dat is mede de oorzaak dat de kortingen lager uitvallen, het percentage van de rekenrente is dus verhoogd wat voordelig is voor mensen die nu pensioenen ontvangen, maar voor toekomende generaties is dit heel slecht. De toekomende generaties gaan dus betalen wat de huidige generatie eigenlijk niet behoort te krijgen, want zo is het eigenlijk. Een maatregel die dus na enkele jaren definitief verkeerd gaat uitpakken.

Kritiek op verhoging van rekenrente

Op de verhoging van de rekenrente is veel kritiiek gekomen, want de huidige ontvangers van pensioenen zijn gevrijwaard van het rekenrente probleem, daardoor blijft de pensioenkorting steken op een dekkingsgraad van 102, wat voor die tijd een aantal procenten lager was. De volgende generaties zullen dit zeer hard gaan merken, want dan gaat het dubbel op maar wel de andere kant op.

Uw pensioen in 2014

De pensioenen van  minimaal 3 miljoen Nederlanders zullen gekort worden in april 2014, maar dat zijn cijfers van nu. Stel als de beurs veel hoger staat dan kan volgens mij gestopt worden met korting. Maar als de beurs op het huidige niveau blijft of lager, dan zullen de pensioenen helemaal kapot gaan.

Tip: mensen met geld kunnen beter investeren in de beurs, dat zal niet alleen de pensioenen ten goede komen, maar heel de economie. Maar ja durf het maar eens ! Als je het niet durft sta je veel slechter !

Overzicht pensioenkortingen

  • 2012 hebben 5 pensioenfondsen gekort
  • 2013 70 pensioenfondsen moeten korten
  • 2014 40 pensioenfondsen gaan korten, maar dit is meer speculeren

Pensioenen en de loonontwikkeling

De loonontwikkeling voor gepensioneerden is onderhand wel heel rommelig, zelf ondoorzichtig te noemen. Het is dan ook niet leuk als je nu oud bent en dus wordt gebruik als kassa, van de problemen die ontstaan zijn. Tachtig procent van de pensioenfondsen hoeft niet te korten, maar je zult maar net bij die 70 fondsen horen dan heb je er weinig aan dat 280 fondsen niet korten. Daarnaast gaan bijna alle pensioenfondsen de loonontwikkeling niet volgen, en wordt de loon- en prijsontwikkeling niet bij of aangepast.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/pensioenfondsen-minder-pensioenfondsen-korten-op-pensioenuitkering/

Geef een reactie

Your email address will not be published.