feb 14

Pensioenen eerlijker verdelen: het pensioensysteem moet eerlijker

Als er niet word ingegrepen in het pensioenstelsel dan zullen ouderen over 10 a 20 jaar veel minder pensioen ontvangen als nu het geval is, het pensioenstelsel aanpassen is dus noodzaak, dat is het oordeel van de Federatie van pensioenen.

pensioenen eerlijker verdelen

Pensioenen eerlijker verdelen: het pensioensysteem moet eerlijker

Dat het pensioenstelsel eerlijker moet is punt 1, maar punt 2 is hoe dat moet en of dan iedereen tevreden is, pensioenen worden ingehouden op de lonen en door de werkgevers ondergebracht bij het gekozen pensioenfonds.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Houdbaarheid van het pensioensysteem

Of het pensioensysteem nog houdbaar is, nee het is niet meer houdbaar, in tijden van economische malaise is het zo niet vol te houden. Maar in tijden van voorspoed is het geen probleem, en daar zit dus de bottelnek. En nu het er allemaal slechter voorstaat is het nog veel moeilijker om een pensioensysteem te hervormen, en dan ook nog voor iedereen goed uitkomen, dat is volgens mij onmogelijk. Jezelf rijk rekenen is niet moeilijk, als het pensioensysteem gaat veranderen, dan zullen de huidige ouderen fors moeten inleveren om het voor de latere ouderen ook goed te houden.

De AFM heeft gepleit voor hogere pensioenrechten voor jongeren. 

De lasten en de lusten moeten eerlijker verdeeld worden, er wordt gepleit voor een pensioenopbouw waarbij jongeren voor dezelfde premie meer pensioen moeten krijgen. Vraag ik mij af waarom dat niet direct gedaan is maar goed, dat even daar gelaten wil ik eerst aan den lijve ondervinden wat het dan werkelijk gaat inhouden.

Pensioensysteem open voor ZZP-ers

ook is het de bedoeling om ZZP-ers toe te laten tot het pensioensysteem, en ook sectoren die niet mee doen aan een pensioensysteem moeten verplicht gaan deelnemen.

Meer dan 350 pensioenfondsen

Momenteel zijn er in nederland meer dan 350 pensioenfondsen, naar mijn idee veel te veel pensioenfondsen. Elke pensioenfonds heeft een groep bestuurders die allemaal grof betaald worden, en dat is in tijden van malaise niet verantwoordt. Daarnaast is het natuurlijk wel zo als er aan minder mensen veel of minder loon betaaldt wordt dat er dan ook minder geld in omloop komt. Maar ik heb er geen goed gevoel bij!

Pensioensysteem naar mijn idee

Naar mijn idee moet er een pensioensysteem komen waar iedere werknemer zelf kan kiezen hoe hij zijn pensioenplanning wil maken, dat moet verplicht worden bij aanvang van het werkzame leven, dus zodra je gaat werken. Nu zijn er meer dan 350 pensioenfondsen, dat zouden er voor mijn idee 340 minder mogen worden, en dat niet alleen want ik wens maximaal 5 pensioenbeheerders voor. Je planning kun je gewoon jaarlijks wijzigen, en ook de jaartallen dat je met pensioen wilt gaan, alles flexibel te plannen naar je huidige omstandigheden en die kunnen jaarlijks wisselen.

Verder geen hulp van de belastingdienst om bedragen aftrekbaar te maken. Je kunt dan zelf bepalen hoe veel risico je wilt lopen, en ook bij welke aanbieder je wenst samen te werken. Eventueel kun je gewoon bij je bank of andere instelling je zaken regelen, maar wel verplicht regelen voor dat er gewerkt gaat worden.

Nieuw pensioensysteem zorgen voorbij

Of een nieuw pensioensysteem de huidige op kan lossen dan lijkt het antwoord nee, dus de huidige malaise zal inhouden dat er gekort en dus minder pensioen ontvangen zal worden, zeker al het pensioensysteem veranderd gaat worden.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/pensioenen-eerlijker-verdelen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.