feb 18

Pensioen dekkingsgraad: sociale werkplaatsen tekort en pensioenpremie

De onrust op de pensioenmarkt zal voorlopig wel aan blijven, de beurzen zijn wispelturig en de pensioenfondsen beleggen overal, dat geeft bij momenten achtbaan effecten naar boven en beneden.

woekerpolis check

Pensioen dekkingsgraad: sociale werkplaatsen tekort en pensioenpremie

  • Sociale werkplaatsen zitten met pensioen tekort
  • Dalende pensioenpremie 2014
  • Vast premiepensioen is soms lager
  • Pensioenpremie blijft bij werkgevers
  • Regeringspartijen positief over pensioen van topsporter

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Sociale werkplaatsen zitten met pensioen tekort

Ondanks de schikking van de overheid op de pensioenen van de sociale werkplaatsen blijft er een tekort. Bij pensioenfonds Werk en Re-Integratie is nog 200 miljoen tekort. In 2015 zullen er bijna geen nieuwe deelnemers bijkomen, omdat de overheid de speciale bedrijven wil stoppen. Als deze werknemers en werkneemsters bij bestaande bedrijven gaan werken dan is er geen verse toeloop meer en is de dekking in gevaar. Het pensioenfonds PWRI legt de verantwoordelijkheid bij de overheid.

Dalende pensioenpremie 2014

Sinds lange tijd dalen de pensioenpremies in 2014, van 19,2 % van het loon in 2013, nu in 2014 17,6 % gaat naar de voorziening van het pensioen. De Nederlandse Bank laat weten dat de oorzaak is dat er minder pensioen wordt opgebouwd. Maar ook dat het percentage vanaf 1 januari 2014 is verlaagd van 2,25 % naar 2,15 %, dit op basis van het gemiddelde verdiende loon. De werkgevers premie daalde van rond de 12,20 % naar 11,20 % van het salaris.

Vast premiepensioen is soms lager

Burgers met een vast premiepensioen hebben soms minder pensioen, dat heeft Tros Radar onderzocht. Dus mensen die een pensioen hebben wat elke maand een vast bedrag is, kunnen tot 28 % lager zijn bij de uitkering. Dus vergeleken met dezelfde persoon die dit niet heeft, en de gelijke salarissen. Een vastgesteld pensioen is dus niet altijd voordelig.

Bij een vastgesteld pensioen is het niet altijd mogelijk om een toereikend pensioen op te bouwen. Blijkt dat een pensioen opbouwen jaarlijks 7 % rendement moet geven, wil je later zo rond de zeventig procent van het gemiddelde salaris kunnen ontvangen. Meestal wordt uitgegaan van een te hoog rendement.

Als beurzen dalen dan wordt te weinig opgebouwd, om een redelijk pensioen te hebben.

Pensioenpremie blijft bij werkgevers

Veel werkgevers houden de premieverlaging die 2015 ingaat voor zichzelf, dus werknemers krijgen geen hoger brutoloon. Ongeveer 90 % houd deels of geheel deze premie in het bedrijf. Het percentage van de belastingvrije opbouw voor het pensioen is van 2,25 % naar 2,15 verlaagd, en wordt dus veel al niet verrekend in het brutoloon. Bijna 50 % houdt dit bedrag in het eigen bedrijf, en ongeveer 40 % wil delen tussen werknemer en werkgever. Zo rond de 12 % geeft een hoger brutoloon.

Bedrijven en werkgevers mogen zelf beslissen over dit bedrag, zo zou 2 % van het hele loon niet worden uitbetaald, en loopt de overheid 3,2 miljard euro mis als het percentage naar 1,75 % gaat. De oppositie wil niet mee gaan in deze verlaging naar 1,75 %. Zo liggen er nog wat irritaties bij de oppositie / regering en de pensioenfondsen, die aangeven de premies niet te verlagen.

Het FNV wil dat premieverlaging in het brutoloon moet terugkomen, pensioengeld moet bij de werknemer terecht komen.

Regeringspartijen positief over pensioen van topsporter

PVDA en VVD zijn positief over een pensioen voor topsporters, voor als nog is het alleen nog maar een idee. Een open brief van judoka Henk Grol heeft de regering dit idee aan de hand gedaan. De andere vragen van topsporters hebben geen kans van slagen, er was namelijk ook vrijstelling van de medaillebonus gevraagd. PVDA en VVD gaan dus samen plannen maken betreffende het pensioen voor topsporters.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/pensioen-dekkingsgraad/

Geef een reactie

Your email address will not be published.