okt 31

Nieuwe pensioenplannen: pensioenplannen 2015 gaan door alle ins en outs

Vanaf 2015 gaat er heel wat veranderen op de pensioenmarkt, de pensioenopbouw gaat anders lopen en wordt zeker voor jongeren heel wat lager.

brand new day

Nieuwe pensioenplannen: pensioenplannen 2015 gaan door alle ins en outs

  • Mensen tussen 50 en 60 het meest geraakt
  • Overeenstemming over strengere pensioenplannen
  • De tweede kamer keurt strengere pensioenregels goed

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Mensen tussen 50 en 60 het meest geraakt

De vijftigers worden het hardst geraakt door de pensioenplannen van 2015, berekeningen door AON Hewitt wijzen dat uit.

Vergelijking diverse leeftijden :

  • Dertigers gaan van 450.000 euro pensioen naar 487.000 in de nieuwe plannen 2015, dus + 37.000
  • Zeventigers gaan van 500.000 naar 489.000 in de nieuwe plannen 2015 dus – 11.000
  • Vijftigers konden rekenen op 434.000 en gaan naar 428.000 in de nieuwe plannen 2015 dus – 6.000 en dus 61.000 lager dan zeventigers
  • De vergelijkingen zijn gemaakt op fictieve basis met dezelfde limieten, de dertigers werken tot 71 jaar, de vijftigers tot 68 jaar en de zeventigers tot 65 jaar. Gerekend is met een modaal inkomen van 34.500 euro op 35 jarige leeftijd.

Ministerie Van Sociale Zaken

Het Ministerie zegt in een reactie dat geen enkele groep onevenredig wordt getroffen door de nieuwe plannen, de nieuwe pensioenplannen zijn eerlijk voor iedere burger, aldus het ministerie.  De voorbeelden van AON Hewitt zouden onterechte voorbeelden schetsen die niet juist zijn.

Overeenstemming over strengere pensioenplannen

De regering en bevriende oppositie zijn overeengekomen om de pensioenregels aan te scherpen, wat ook betekend dat de plannen door de Eerste Kamer kunnen komen. De SGP en de CU dreigden eerst de plannen tegen te houden, maar zijn na compensatie en tegemoetkoming akkoord gegaan, in grote lijnen zijn  de plannen hetzelfde gebleven.

Hogere buffers pensioenfondsen

De meest belangrijke stap in de plannen is dat pensioenfondsen hogere geld buffers moeten aanhouden, wat moet voorkomen dat de fondsen in de toekomst weer in de problemen komen. De fondsen kunnen door deze regels minder makkelijk de uitkeringen verhogen en indexeren, dat punt is onder druk van SGP en CU iets soepeler geworden.

Pensioenen indexeren

Als pensioenfondsen voldoen aan de nieuwe plannen dan mogen ze sneller indexeren, de termijn van dit indexeren was 10 jaar, deze gaat terug naar 5 jaar. Ook worden de regels om pensioenen te verlagen makkelijker gemaakt. Daarnaast moet nog gekeken worden of de rekenrente nog iets moet worden bijgesteld, volgens ingewijden zou deze wel wat omhoog kunnen. De regering en bevriende partijen hebben ingestemd met de nieuwe plannen.

De pensioenrisico’s zouden evenwichtiger verdeeld worden over de diverse leeftijd generaties, zelf het aanhouden van meer geld door pensioenfondsen zou goed zijn voor jongeren en werkenden.

Er wordt verder van uit gegaan dat de pensioenpremie’s kunnen dalen met 4,5 miljard euro.

De tweede kamer keurt strengere pensioenregels goed

Door een ruime meerderheid zijn de nieuwe pensioenplannen aangenomen, naast de regeringspartijen VVD en PVDA zijn de SGP, CU, D66, GroenLinks en Kamerlid Roland van Vliet akkoord gegaan met de nieuwe pensioenplannen 2015.

Deze nieuwe regels zullen pensioenfondsen noodzaken om actie te ondernemen, de regels zijn veel strenger dan voorheen, en fondsen moeten daar aan gaan voldoen om bv te kunnen indexeren.

De nieuwe regels zijn nodig om pensioenfondsen te behoeden voor eventuele problemen op de financiële markten in de toekomst. Veel fondsen moesten de afgelopen jaren de uitkeringen van hun pensioenen verlagen. In de Eerste Kamer zullen de plannen er gemakkelijk door komen, omdat er een ruime meerderheid is voor deze plannen.

Begin dit jaar was er al een andere pensioenwet, die maakt dat werknemers minder belastingvrij pensioen kunnen sparen. De regering stelt dat wel wat minder pensioen opgebouwd kan worden omdat mensen langer door werken, en er dan dus meer jaren zijn om het pensioen op te bouwen.

Het zou de schatkist ruim 3 miljard moeten opleveren, en daar ging het allemaal om.

Twee pensioen wetten zorgen voor stabiliteit

De twee nieuwe wetten moeten maken dat pensioenfondsen beter functioneren in goede maar ook in slechte tijden, en dat de premie’s fors omlaag gaan, het zou over verlaging gaan van 4,5 miljard euro.

Premie’s worden niet door de regering vastgesteld, dus wel door de pensioenfondsen, de fondsen worden gestuurd door de werkgevers en de vakbonden en die zijn niet blij met de nieuwe regels.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/nieuwe-pensioenplannen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.