dec 16

Nieuw pensioenplan: AOW uitkering tot pensioen zekerheid en nieuw pensioenplan

Spannende tijden op de pensioenmarkten, nieuwe pensioenplannen en onrustige markten, en een haperende economie zorgen voor grote onrust bij jongeren en ouderen.

brand new day

Nieuw pensioenplan: AOW uitkering tot pensioen zekerheid en nieuw pensioenplan

  • Loslaten pensioen zekerheid
  • Mensen krijgen AOW uitkering later dan men dacht
  • Dalende dekkingsgraad
  • Tweede Kamer blokkeert pensioen opeten in bijstand
  • Vrouwen afhankelijk van partner pensioen

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Loslaten pensioen zekerheid

Volgens Gijs van Dijk zou het Kabinet de pensioen zekerheid los moeten laten, wel snapt hij dat het Kabinet de pensioenfondsen sterker wil maken, maar hij vindt de nieuwe plannen te scherp. Het zekerheidspensioen zou kunnen veranderen, een geleidelijke bijsturing lijkt volgens hem beter.

Pensioenplannen onder de maat

FNV voorzitter Ton Heerts vindt de plannen van het Kabinet onder de maat, volgens Heerts zoekt de regering mogelijkheden voor lagere collectieve lasten. Het Kabinet met name door Jette Klijnsma de Staatssecretaris van Sociale Zaken geeft aan, dat het vooral de bedoeling is dat door deze maatregel de pensioenfondsen in de toekomst niet meer moeten korten.

Volgens pensioenbestuurder Van Dijk kunnen er beter pensioenfondsen uit, dus schaalvergroting door het aantal fondsen te reduceren.

Pensioenfondsen naar bedrijfstak

Tot op heden zijn pensioenfondsen georganiseerd naar bedrijfstak, betrokkenen willen daar nog niet van afwijken, maar dan moeten fondsen wel groot en een goede verhouding hebben tussen gepensioneerde en actieve deelnemers. Meerde fondsen hebben meer gepensioneerde deelnemers en te weinig deelnemers die nog geld inleggen. Samengaan is dan eigenlijk de enigste optie.

Pensioen maatwerk maken

Uit onderzoek van FNV leden is gebleken dat ze graag meer invloed willen hebben over hun eigen pensioen, dus waar en hoe belegt word en looptijd en meer van dat soort zaken. Mensen willen omdat ze zelf de deelnemers zijn, veel meer inspraak over de beleggingsrisico´s en de spreiding en looptijden, of zelfs investeringen in sommige gebieden en bedrijfstakken mijden.

Maatwerk voor iedereen apart is volgens ingewijden erg duur, dus voorlopig nog geen optie om uit te voeren. Meer inspraak van boven af zou dit punt kunnen oplossen, meer inspraak door de deelnemers per fonds moet wel te realiseren zijn.

Mensen krijgen AOW uitkering later dan men dacht

Veel meer mensen krijgen hun pensioen veel later dan gedacht, de helft van de Nederlandse beroepsbevolking krijgt het eerste AOW bedrag later dan gedacht, dus op oudere leeftijd. De AOW leeftijd gaat langzaam aan naar 67 jaar in 2023, vanaf die tijd zal de AOW leeftijd worden gekoppeld aan de gemiddelde levensverwachting.

Maar dat houd in dat de jongere van nu van bv 35 jaar, minimaal moet doorwerken tot dat hij 70 jaar is, en daar zijn de meeste jongeren zich niet van bewust. Zo rond de 35 % van de jongeren heeft daar enig besef van, de anderen hebben er geen idee van. Mensen van 40 tot 55 jaar beseffen ook nu nog niet dat ze moeten doorwerken tot 67 jaar.

Geen besef van AOW en pensioen

Ongeveer 10 % houd zich regelmatig bezig met AOW en pensioenzaken, de grote meerderheid heeft verder wel enig besef van pensioen, maar om dat besef om te zetten in daden die het pensioenprobleem kunnen verzachten, dat komt er dan weer niet van.

Meer dan de helft kan zijn eigen benodigde pensioenbehoeften niet inschatten, die dat wel denken te kunnen zijn daarnaast weer niet zeker of het wel goed zit. De meesten denken zo rond de 70 % van hun laatst verdiende loon nodig te hebben, maar verwachten daar en tegen dat ze zo rond de 60 % zullen hebben.

Een reden te meer om zelf aanvullend pensioen te regelen, en dan wel pensioen op maat :

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Doorwerken na de pensioenleeftijd

Ruim 30 % wil na de pensioenleeftijd gewoon door werken om het inkomen aan te vullen, woning bezitters denken dan hun huis de extra aanvulling voor hun pensioen kan zijn.

Dalende dekkingsgraad

Gemiddeld gezien over alle pensioenfondsen is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen in oktober weer gedaald, de gemiddelde daling is 1 % van 108 % naar 107 %. De angst voor een volgende recessie zorgt voor een daling van de rente op staatsobligaties, begin oktober daalde ook de aandelen beurzen, maar die zijn weer hersteld.

Zo was de waarde van alle verplichtingen 2,2 % en het rendement bleef steken op 1,5 %. Zo doende hebben drie van de vijf grootste pensioenfondsen een dekkingstekort.

Als d dekkingsgraad zou dalen tot onder de 105 %, dan zou normaal gezien in 2015 de pensioenuitkering dalen, maar 2015 wordt gezien als een jaar dat de nieuwe pensioenplannen ingepast moeten worden. In 2015 hoeven ABP, PMT en PME hun uitkeringen niet te verlagen.

Tweede Kamer blokkeert pensioen opeten in bijstand

Nederlandse Gemeenten mogen bijstandstrekkers niet verplichten tot op eten pensioen, dat liet Staatssecretaris Klinsma weten naar aanleiding van een wetsvoorstel van de SP. De SP wil wettelijk regelen dat pensioen moet worden opgegeten onmogelijk wordt. Ook de Tweede Kamer steunt dit voorstel, het voorstel gaat op 1 januari 2015 in. De gemeente Enschede had pas deze maatregel getroffen, maar dat was tegen het zere been bij de SP. Daarom nu alles geregeld in een wetsvoorstel.

Naast dit voorstel denkt Klijnsma dat het ook goed zou kunnen zijn, dat pensioenfondsen de afkoopsom van kleine pensioenen mogen overmaken als ze zelf willen, dit is voorgesteld door PVDA, VVD en D66.

Een wetsvoorstel van CDA om wettelijk vast te leggen dat een aanvullend pensioen ingaat op de datum van de AOW uitkering is voor Klijnsma geen optie. Klijnsma vindt dat dit een zaak is voor de bonden en werkgevers, maar misschien is er in de Kamer wel een meerderheid te vinden voor dit CDA voorstel.

Vrouwen afhankelijk van partner pensioen

Meer dan 45 % van de vrouwen is afhankelijk van het pensioen van de partner, dit blijkt uit onderzoek van Aegon onder 16.000 werknemers en ouderen gemeten in 15 landen. Doordat vrouwen 2 keer zo veel in deeltijd werken dan mannen, bouwen zij veel minder pensioen op bij hun werkgever en hebben dus minder de kans om pensioen op te bouwen. Omdat bijna 50 % van de getrouwde vrouwen afhankelijk is van hun partner na hun 65 ste jaar, zo ontstaat er zeker na een scheiding of een overlijden een groot probleem.

Ook is de levensverwachting bij vrouwen 4 a 5 jaar hoger dan bij mannen, wat het probleem theoretisch nog groter kan maken, het is dus van belang dat vrouwen genoeg pensioen opbouwen voor later.

Gesteldheid pensioen van vrouwen

Wereldwijd gezien staat de Nederlandse vrouw er niet goed voor, in vergelijking met bv Braziliaanse en  Indiase vrouwen scoren ze lager. Braziliaanse scoren een 6,9, Indiase hebben een 6,5, maar Japanse en Spaanse vrouwen scoren lager met een 4,5.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/nieuw-pensioenplan/

Geef een reactie

Your email address will not be published.