nov 17

Nieuw pensioenplan 2015: pensioenplannen gaan door alle ins en outs

Vanaf 2015 gaat er heel wat veranderen op de pensioenmarkt, de pensioenopbouw gaat anders lopen en wordt zeker voor jongeren heel wat lager.

AOW leeftijd 70 jaar

Nieuw pensioenplan 2015: pensioenplannen gaan door alle ins en outs

  • Ambtenaren pensioenen hebben een akkoord
  • Ranglijst daling Nederland op Pensioenlijst
  • Flexibele pensioenopbouw bij ABP in overweging
  • Jongeren optioneel in bestuur pensioenfonds
  • Beter meer werken en later pensioen
  • Gepensioneerden leveren koopkracht in
  • Ondersteuning van ouderen gaat veranderen

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Ambtenaren pensioenen hebben een akkoord

Onderwijspersoneel en ambtenaren hebben een pensioenakkoord met de overheid bereikt, de pensioenpremie gaat voor heel het ABP pensioenfonds omlaag. De premie daling is 3,7 %, daardoor zal de koopkracht stijgen en komt er ruimte voor hogere lonen (bruto lonen). Dat kan een vermeerdering brengen van 1,6 %. De vakbond FNV Abvakabo zegt er alles aan te doen om de negatieve kanten van de pensioenplannen 2015 te repareren.

Ranglijst daling Nederland op Pensioenlijst

Op de wereldranglijst is Nederland dit jaar weer verder afgegleden, Nederland is gedaald naar de derde plaats. Nederland heeft de tweede plaats afgestaan aan Australie, en Denemarken wat in 2012 de Eerste plaats overnam van Nederland blijft nummer 1. De GPI wat de Global Pensioen Index is heeft een lijst van 25 landen om deze te vergelijken en een ranglijst samen te stellen.

Verder is Finland nummer 4 en Zwitserland nummer 5, China, Japan, Zuid Korea en India zijn de slechtste van de 25 landen. In vergelijk met vorig jaar scoorde Nederland dit jaar iets beter, namelijk van 78,3 % ging het naar 79,2 % dus iets beter, en dan gezien op een schaal van 0 tot 100.

Minimum inkomen

De bestendigheid voor de toekomst is verbeterd in vergelijk met voorgaande jaren, echter hoe de pensioenen voorzien in een minimuminkomen dat is een lagere score

De Deense pensioenen scoren beter op bijna alle vlakken, een hogere dekkingsgraad, ruimere inleg en ze voorzien beter in een leefbaar inkomen.

Flexibele pensioenopbouw bij ABP in overweging

De deelnemers van het ABP dat is het ambtenarenpensioenfonds kunnen misschien in de toekomst zelf beslissen wat en hoeveel pensioen ze willen opbouwen. Dat zou een tegemoetkoming zijn aan de vraag in de pensioenmarkt.

De wens om zelf te kunnen beslissen over de pensioenopbouw en meer, is in diverse groepen verschillend. Jongeren geven de voorkeur aan een lagere premie en ouderen liever een wat hogere premie. Ook de beroepsgroep of bedrijfstak geeft verschillende vragen voor aansturing.

ABP heeft hoofdzakelijk pensioenen voor onderwijzend personeel en ook personeel van energiebedrijven.

Jongeren optioneel in bestuur pensioenfonds

CNV en FNV en VCP jongeren stellen voor om in het bestuur van pensioenfondsen meer jongeren op te nemen zodat zij een vinger aan de pols kunnen houden voor hun doelgroep. De diverse organisaties vinden dat de regering zich daar op moet richten. momenteel wordt slechts 2 % van de bestuurders ingevuld door jongeren onder de 35 jaar.

Wat is het pensioenlab

Momenteel werken ongeveer 75 jongeren aan een pensioenplan of pensioenstelsel, de jongeren delen hun plannen en ideeen via het pesnioenlab. Zij krijgen daar een opleiding en kunnen dan in aanmerking komen voor een bestuurszetel, dus de interesse onder jongeren is aan het toenemen. De jongeren zien een tweetal problemen in de huidige pensioenmarkt, de premie is een doorsnee premie die voor alle deelnemers in een pensioen het zelfde zijn, en daarnaast is er weinig keuze vrijheid.

Beter meer werken en later pensioen

Onze landgenoten gaan liever meer werken, dus meer uren per week, zodat ze later moeten doorwerken langer dan 65 jaar. Ruim de helft wil dus langer gaan werken om toch op tijd met pensioen te kunnen, en ruim een kwart van de mensen zou eventueel vakantiedagen in willen leveren om dat zelfde te bereiken. De andere 25 % gaat liever langer door met werken.

Bent u of ben jij ook liever op 65 met pensioen, of toch liever langer door werken, of vakantiedagen inleveren.

Gepensioneerden leveren koopkracht in

De komende 10 jaar zullen ouderen flink inleveren aan koopkracht, dat verwachten de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn. Pensioenfondsen moet vanaf 2015 veel zwaardere regels hanteren, wat als resultaat heeft dat er minder koopkracht wordt doorberekend naar de ouderen, het indexeren is dus voorlopig van de baan. Er is in de Tweede Kamer voldoende steun voor de nieuwe pensioenplannen voor 2015, dus dat gaat werkelijkheid worden voor de ouderen.

Daar er de achterliggende jaren ook al geen indexatie was, loopt de achterstand langzaam op, de minst slechtste fondsen lopen al 9 % achter zoals ABP en bij Zorg en Welzijn is dat al 12 %. Het verschil zal de aankomende jaren meer worden, dus minder indexeren is minder koopkracht, maar het zal afhangen van de inflatie en de ontwikkelingen in de economie.

Het grootste pensioenfonds in Nederland is ABP en het tweede is Zorg en Welzijn.

Ondersteuning van ouderen gaat veranderen

Vanaf 2015 gaan niet alleen de pensioenregels veranderen, er komt namelijk een inkomensondersteuning, een ondersteuning die bestaat uit een aanvulling of uitkering. Mensen die nu een volle AOW uitkering hebben blijven het zelfde geld krijgen, maar anderen en dat is 10 % van de ouderen krijgt dan minder, omdat ze in het buitenland wonen, of omdat ze minder werkzame jaren in Nederland hebben gewoond.
De SP is tegen deze nieuwe maatregel omdat oudere allochtonen onevenredig worden benadeeld, en neemt zelfs het woord discriminerend in de mond.

Gepensioneerden krijgen ook een naheffing

Gepensioneerden krijgen ook een naheffing van de belastingdienst, de ouderen betalen een paar tientjes tot modaal, en daar boven kan het maximaal oplopen tot € 105. Met een aanvullend pensioen tot 2x modaal kan het wel oplopen tot € 372. Dat is gebleken uit vragen van Pieter Omzigt van het CDA. Tot nu toe was slechts sprake van een naheffing voor werkenden, afgelopen week werd bekend dat miljoenen mensen gemiddeld een naheffing van 150 euro tegemoet konden zien.

De oorzaak van de naheffing is het inkomensafhankelijk maken van de heffingskorting op belastingen, dat was vastgelegd door de regeringspartijen. Het moet 800 miljoen euro opbrengen voor de schatkist.

Naheffingen ouderen

De ouderen voelen zich samen met de Kamer overvallen, de Oppositie verwijt het Kabinet slechte communicatie. Daar tegenover meldt Minister Lodewijk Asscher van SZ dat de naheffingen niet nadelig zijn voor de koopkracht, maar een goed maken op een te kort betaling van belasting.

De komende maand zullen mensen hierover geinformeerd worden, dat houd in dat ze moeten bij betalen of dat ze minder terug krijgen.

Aangifte 2014 

In 2015 in de maand februari krijgen 7,6 miljoen mensen een aangifte biljet voor 2014, daar zit dan ook de info over de bijbetaling bij. Omzigt stelt dat er chaos is bij de belastingdienst, en dat deze minstens excuus moet aanbieden voor de rommelige situatie.

Het Kabinet stelt dat de belastingdienst geen schuld heeft aan deze naheffing, door juridische complicaties kon deze wijziging te laat worden ingevoerd, maar dat was dus niet de schuld van de belastingdienst.

Info brief belastingplichtigen

Ook was eerst voor genomen om mensen een info brief te zenden, maar door communicatie-experts werd dat afgeraden, deze brief zou namelijk te veel onrust veroorzaken zeker voor mensen die geen naheffing zouden moeten betalen later. Ook zou de belastingbrief door een brief zeker geblokkeerd raken, omdat zo veel telefoonverkeer niet te verwerken valt. De naheffing zal dus ruim 5 miljoen mensen treffen met een gemiddelde van 150 per belasting betalende onderdaan, maar sommigen betalen zelfs tot € 737 en anderen niks of krijgen wat euro´s terug.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/nieuw-pensioenplan-2015/

Geef een reactie

Your email address will not be published.