mrt 21

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht maart 2013 dekkingsgraad en discriminatie

Sinds het begin van de crisis eind 2008 begin 2009 is er veel beweging op de pensioenmarkt, allerlei vreemde en onaangename berichten verschijnen in het nieuws.

mijnpensioenoverzicht

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht maart 2013 dekkingsgraad en discriminatie

Ook deze maand weer genoeg pensioenstof om over te praten, de tegenvallers stapelen zich op, maar ook zijn er nog meevallers aan de horizon.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

De dekkingsgraad van pensioenfondsen is hoger

De dekkingsgraad steeg in februari naar 104 procent gemiddeld, en dat is waarlijk een goed bericht, maar dan moet de AEX niet weer gaan zakken. Persoonlijk ben ik van mening dat de gestegen dekkingsgraad komt door een hogere AEX.

De Nederlandse Bank heeft dit bericht bevestigd. Nog maar pas hebben pensioenfondsen besloten om te gaan korten op de pensioenen, vanaf 1 april gaan deze kortingen doorgevoerd worden. Achteraf was het dus eigenlijk niet nodig, maar de toetsdatum was begin dit jaar, dus was de leus : korten op de pensioenen.

Dekkingsgraad valt mee

Zo als het er nu voor staat vallen de dekkingsgraden mee, het percentage is nu 104 en moet eigenlijk 105 zijn, maar de kortingen zijn al bepaald en dat is zuur. Veel ouderen gaan dus vanaf 1 april minder krijgen dan eerst.

Als de dekkingsgraden mee gaan vallen dan wordt het wel belangrijk als eenmaal de dekkingsgraad boven 105 is, of de kortingen dan worden terug gedraait, of zelfs dat er verhogingen komen. Dat moeten we afwachten in de toekomst en hopen dat de dekkingsgraad alleen nog blijft stijgen.

Pensioengerechtigden moeten meer kunnen kiezen

Het verbond van verzekeraars laat weten dat pensioengerechtigden meer zelf moeten kunnen, de tegenvallers worden wel bij de leden neergelegd en leidt tot kortingen, maar ze hebben zelf geen inspraak op de beleggingen.

Volgens mij moeten mensen over hun pensioen zelf kunnen beschikken, niet zelf kunnen opnemen, maar wel zelf kunnen beheren.

Zelf heb ik een rekening waar ik prive pensioen opbouw, en daar kan ik zelf mijn pensioen beheren, de risico’s en alles wat er mee samenhangt kan ik zelf bepalen.

Discriminatie vastgesteld van gepensioneerden in het buitenland 

De Eu en Brussel hebben vastgesteld dat Nederland gepensioneerden in het buitenland in de kou laat staan, gepensioneerden in het buitenland hebben ook recht op een extra koopkracht stimulering. De Nederlandse Staat moet voor het hof verschijnen omdat ze onderscheid maken tussen gepensioneerden in Nederland en gepensioneerden in het buitenland.

Gepensioneerden krijgen maandelijks een bedrag van € 33,65. Bijvoorbeeld ook Duitsers en Belgen die in Nederland hebben gewerkt behoren dit te krijgen. Maar Nederland stelt dat gepensioneerden voor 90 % belastingplichtig moeten zijn in Nederland om hier voor in aanmerking te komen. Dus dit bedrag wordt alleen uitgekeerd aan in Nederland wonende gepensioneerden.

Standpunt Europese Commisie

Volgens de Europese Commisie is dit in strijd met het Europese recht, ook uitlands wonende hebben deze rechten en horen dit bedrag te ontvangen.

Dus ook ouderen die buiten Nederland wonen hebben deze rechten maar krijgen dus dit bedrag niet, hopelijk komt daar binnenkort verandering in en kunnen oudere Nederlanders in het buitenland dit bedrag tegemoet zien.

Voor als nog blijft het afwachten wat het hof beslist en dat kan allemaal nog even aanlopen, hopelijk wordt het wel met terugwerkende kracht verrekend.

De Nederlandse staat voor de rechter wegens gat AOW

Het FNV en enkele andere belangenorganisaties dagen de Staat voor de rechter om het AOW gat, omdat er geen goede overbruggingsregeling is voor mensen die vervroegd met pensioen zijn gegaan. Dit komt door de verhoging van de AOW leeftijd, deze leeftijd gaat vanaf dit jaar met stapjes naar 67 jaar.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/mijnpensioenoverzicht-mijn-pensioenoverzicht-maart-2013-dekkingsgraad-en-discriminatie/

Geef een reactie

Your email address will not be published.