apr 04

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht april 2013 update informatie over pensioenen

Update pensioen informatie april 2013: forse stijging van de dekkingsgraad bij pensioenfondsen, pensioenfonds ABP. het kauwgompensioen en de pensioenvergelijker moet er komen.

mijnpensioenoverzicht

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht april 2013 update informatie over pensioenen

  • Dekkingsgraad van pensioenfondsen zijn fors gestegen
  • Doodstraf gif heeft leveringsstop moeten respecteren door ABP
  • Flexibel pensioen of wel kauwgompensioen
  • Risicograad nieuwe pensioen opbouw
  • Voordelen van dit flexibel pensioen of kauwgompensioen
  • De pensioenvergelijker komt er aan
  • Planning van onze financieën
  • Meer informatie over pensioenen is belangrijk
  • Kritiek Raad van State op pensioenplan

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Dekkingsgraad van pensioenfondsen zijn fors gestegen

In maart is de dekkingsgraad bij pensioenfondsen flink gestegen, de gestegen rente en de kortingen op de pensioenen die aangekondigd zijn, zijn de oorzaak van de hogere dekkingsgraad. De minimum grens van 105 % is hier mee overschreden, dus pensioenfondsen zouden eigenlijk niet hoeven korten op de uitkeringen. Een aantal van 68 pensioenfondsen heeft vanaf 1 april kortingen op hun uitkeringen.

Door dat er vorig jaar een nieuwe rekenmethode is geintroduseerd, heeft dat voordelen op het percentage, normaal met de oude rekenmethode zou het percentage nu nog maar 99 % zijn.

En zoals altijd komen er veel cijfers voorbij en de burger kan het niet meer volgen denk ik, want het is eigenlijk ook niet meer te volgen, er zijn zoveel instanties die overal wat van weten. De nederlandse bank, diverse advies bureau’s en de regering, elk komt regelmatig met cijfers, ze schuiven met percentages en cijfers en geld, en de burger wordt er niet wijzer van.

Maar goed de dekkingsgraad is nu 107 % en moet dus minimaal 105 % zijn,als dit percentage niet meer lager komt, dan zijn we van pensioenkortingen af, afwachten en goed kijken of het ook zo is.

Doodstraf gif heeft leveringsstop moeten respecteren door ABP

Ja het is werkelijk waar ABP doet ook nog andere dingen dan berichten in het nieuws brengen die over pensioenkortingen gaan. ABP heeft Hospira gedwongen tot een leveringsstop van het doodstraf gif, deze doodstraffen worden in Amerikaanse gevangenissen uitgevoerd. Doordat ABP beleggingen heeft in Hospira van ruim 5 miljoen, kan het deze druk uitoefen en er zodoende voor zorgen dat dit bedrijf geen gif meer aan de gevangenissen gaat leveren.

Flexibel pensioen of wel kauwgompensioen

Het vernieuwen van het pensioenstelsel naar het zo geheten kauwgompensioen zou hard nodig zijn om rust te krijgen in pensioenland, toezeggingen over reeds opgebouwd pensioen zouden blijven bestaan. Maar vanaf heden zou dan sprake zijn van het kauwgompensioen, wat inhoud dat het nieuwe stelsel deels zeker belegd gaat worden en deels onzeker belegd gaat worden.

Wat deze wijziging aan huidig en pensioenen van volgend jaar gaat verbeteren, en wat over 5 jaar en 10 jaar dat wil ik graag zien, want daar gaat het uiteindelijk om en als dat stabiel is dan komt er waarschijnlijk wat meer rust op de pensioenmarkt.

Wat dus nu Op je Uniform Pensioen Overzicht staat, dus op het UPO, dat staat dus vast en je pensioen verleden zal dus niet meer wijzigen. Althans op papier staat dat vast maar als de praktijk eenmaal moeilijker wordt dan zal dat papier best geduldig zijn.

Risicograad nieuwe pensioen opbouw

In het nieuwe stelsel is dan alleen de risicograad nog belangrijk, het zou dus 80 20 kunnen zijn of meer of minder risicovol beleggen. Dan moet je eigenlijk in de toekomst zelf kunnen bepalen welk risico er genomen wordt met je persoonlijke pensioen gelden, en afhankelijk daarvan zal de hoogte van je pensioen tot stand komen. De sociale partners willen heel het pensioen flexibel maken, dus ook het pensioen verleden.

Voordelen van dit flexibel pensioen of kauwgompensioen

Flexibel pensioen houd in dat pensioenbeheerders niet meer aan getallen in Euro’s vast zitten, dat houd in als deze garantie vervalt dan zou de dekkingsgraad soepeler kunnen worden gehanteerd. Al het risico wordt door dit systeem heel doorzichtig, en pensioen en beleggen is nu eenmaal risico nemen, je pensioen wordt dan net als elastiek soms is het veel en dan weer minder. Het “” voordeel “” is dan dat al het risico bij de pensioenontvanger komt te liggen, het is maar van welke kant je naar dit systeem kijkt, maar voordelen heeft het voor de pensioenontvanger weinig. Enigste ” voordeel is dat je mee en tegenvallers direct op je bord krijgt, en je die geestelijk direct kunt gaan verwerken.

Afschuiven van verantwoording is eigenlijk het enigste antwoord op de vraag of het nieuwe pensioenstelsel goed is.

Eigenlijk kun je beter iedereen zelf laten regelen waar hij pensioen op wil bouwen, en dat iedere burger daar aangifte van moet doen eens per jaar, maar wel dat het verplicht is natuurlijk.

Zelf bouw ik ook prive pensioen op, daar gaat het net zo als in het kauwgompensioen, meevallers zie je direct maar tegenvallers ook.

Maar het voordeel van Brand New Day is dat er dan geen honderden pensioenfondsen zijn die allemaal hoge mannen hebben die geld plukken waar weinig voor terug komt.

De pensioenvergelijker komt er aan

De AFM wil graag dat er een pensioenvergelijker  komt, dan kunnen mensen direct zien wat ze krijgen en wat de kwaliteit daarvan is, zo kunnen de mensen snel zien als hun pensioen tegenvallend is en kunnen dan actie ondernemen. Het komt er eigenlijk op neer dat we zelf alle verantwoording op ons bord terug krijgen, nou dan wil ik ook van al die pensioenfondsen af, en kan ik net zo goed zelf voor pensioen zorgen met een jaarlijkse opgaaf te tonen.

Planning van onze financieën

Na jaren door de regering verzorgd te zijn is nu de tijd gekomen dat we weer persoonlijk verantwoordelijk worden voor onze financieén en dat is ook wel beter, maar zal voor veel mensen meer disipline kosten. Maar zo als het nu gaat met al die onrust op de pensioenmarkt dat is ook niet alles, in het afgelopen jaar zijn meer dan 5 miljoen Nederlanders gedupeerd door pensioenfondsen, en daar moet verandering in komen dus rust en stilte op de pensioenmarkt.

De burger moet manager worden om zijn eigen financieën te regelen, daar dit voorheen uithanden werd genomen, moet dat nu dus veranderen.

Meer informatie over pensioenen is belangrijk

Natuurlijk moeten burgers veel meer op de hoogte komen van hun financiele positie, informatie die niet bekend is daar moet verandering in komen, maar dan moet er wel een omslag komen in de hoofden van de burgers. Van laten doen naar zelf doen is een hele stap !!

Kritiek Raad van State op pensioenplan

Raad van State heeft commentaar op nieuw wetsvoorstel voor de opbouw van pensioen in 2015 flink lager te maken, vanaf 1 januari 2015 gaat het pensioen opbouwpercentage van 2,25% naar 1,75%. Bij een jaarinkomen boven de € 100.000 is er geen aftrek voor belastingen meer. Raad van State trekt in twijfel of er zodoende nog een goede pensioenvoorziening is te maken en te houden.

Zelf bouw ik pensioen op bij : Klik hier voor de website

 

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/mijnpensioenoverzicht-mijn-pensioenoverzicht-april-2013-update/