mei 30

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht mei 2013 update informatie over pensioenen

De grotere pensioenfondsen gaat het de afgelopen maand voor de wind , Nederlandse pensioenfondsen hebben een vermogen boven het miljoen, ABP en Goldman schikken en dekkingsgraad onveranderd en pensioenfondsen per individu regelen.

mijnpensioenoverzicht

Mijnpensioenoverzicht: mijn pensioenoverzicht mei 2013 update informatie over pensioenen

Al enkele jaren is er sprake dat er problemen zijn op de pensioenmarkt, dit jaar in april hebben velen dat ook al ondervonden, want ze werden gekort door hun pensioenfonds. Gezien de aanhoudende bezuinigingen en de dalende groei zou het best kunnen zijn dat er in de toekomst nog meer gekort gaat worden.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Maar ondanks dat zijn er ook regelmatig positieve geluiden, die mogen we niet in de wind slaan, lees verder om de stand van zaken bij de grote pensioenfondsen te zien.

Pensioenfondsen staan er langzaamaan beter voor

Het vermogen van de grote pensioenfondsen is in het eerste kwartaal beterder geworden, en vermoedelijk zal dat ook in het tweede kwartaal weer verbeteren, zeker als de beurzen de weg naar boven weten te vinden. Voor velen zullen deze berichten aangenaam overkomen want dat betekend minder onrust en verwarring, maar het is een moment opname en kan zo maar weer veranderen.

ABP het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,5 miljoen leden heeft nu een percentage voor de dekkingsgraad van 101 % en dat is dan 5 % meer dan dan het laatste kwartaal van 2012. Toch voerde het pensioenfonds op 1 april een korting door van 0,5 %, allemaal niet zo erg natuurlijk als ze ook maar verhogen met 0,5 % als het hun weer veel beter gaat, maar dat gaan we afwachten. Het dekkingspercentage moet echter boven de 104,2 procent zijn voor het einde van het jaar, wil er weer niet gekort moeten worden.

Bij PME moest op 1 april ook gekort worden, PME staat nu op 101,4 %

Bij Zorg en Welzijn werd de 105 % gehaald

Goed nieuws dus voor pensioenontvangers

Allemaal redelijk goed nieuws maar nog geen feeststemming, want de financiele markten kunnen snel dalen en dan zijn de percentage’s weer terug bij af. En dat niet alleen want het streven van de pensioenfondsen is niet om de 105 % dekkingsgraad te halen, maar om minimaal de inflatie erbij te betalen.

Totaal 68 pensioenfondsen hebben op 1 april kortingen ingevoerd, deze kortingen raakten 5,6 miljoen Nederlanders. Normaal zal eind van het tweede kwartaal blijken dat de vermogens weer gestegen zijn, zeker als de beurs niet onder de 365 aex punten zakt.

De vermogens van de pensioenfondsen zijn gestegen tot boven 1 biljoen

Ja het is werkelijk waar het vermogen van de pensioenfondsen is gestegen tot 1007 miljard, dus dat is meer dan 1 biljoen. Soms denk ik bij me zelf waarom moet er gekort worden op de pensioenen, meer dan 1 biljoen vermogen bij de pensioenfondsen, en die consument maar gekort worden. voor mij een heel raar verhaal en ook niet nodig denk ik.

Een jaar daarvoor was het vermogen rond de 873 miljard euro, een groei van 15 procent. Dit komt voornamelijk door de gestegen aandelen beurzen, maar ook omdat er meer premie is betaald. Maar de dekkingsgraad is nog altijd onder die 105 %, dus korten maar weer.
Een jaar of tien geleden was het totale vermogen van de pensioenfondsen 490 miljard euro, toch staan de pensioenfondsen er niet beter voor dan toen maar ze staan er minder goed voor. Ondanks dat de beurs 40 % lager staat is dus het vermogen flink hoger, en ook de kans dat die beurs gaat stijgen is best reeël

Goldman Sachs en ABP komen tot schikking

Zakenbank Goldman Sachs is tot een schikking gekomen met pensioenfonds ABP, het gaat hier over door woninghypotheken die gedekt waren met kredieteffecten, genoemd residential mortgage backed securities. ABP deed deze koop transactie’s in 2005 en 2007.

Vermoedelijk onware en misleidende beweringen van Goldman Sachs deden deze transactie plaats vinden.

Onveranderde dekkingsgraad pensioenfondsen

De afgelopen maand is het vermogen van de pensioenfondsen stabiel gebleven, de dekkingsgraad bleef in april 107 %, de minimale eis van 105 % is dus nu gehaald. Het is dus absoluut positief nieuws maar de stijging moet wel doorzetten, dus de beurzen moeten verder stijgen en het liefst naar het oude niveau terug gaan van meer dan 600 AEX punten.

In de toekomst pensioenfondsen individualiseren

Volgens jongerenpartijen van VVD, PVDA en D66 moeten de pensioenen in de toekomst meer persoonlijk geregeld worden. Dat houd in dat iedereen een eigen pensioenverzorger mag kiezen en daar een eigen persoonlijke pensioenrekening heeft.
Waarlijk geen slecht idee, persoonlijk heb ik al een eigen pensioenrekening, en het stemt mij tot tevredenheid. De pensioenplicht zal dan worden omgezet in een spaarplicht, welke dan zou gelden voor iedereen die inkomen heeft, de werkgever blijft gewoon de bedragen afdragen.
Volgens mij is dit de oplossing voor de pensioenproblemen en kun je zelf kiezen waar je een rekening kunt openen, heel overzichtelijk direct op de website kijken hoe je pensioen er voor staat, en eventueel eerder of later stoppen met werken zelf per jaar kunnen wijzigen.

Zelf bouw ik pensioen op bij : Klik hier voor de website

 

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/mijnpensioenoverzicht-2/