apr 11

Lager pensioen: hoe ons pensioen plannen

Lager pensioen ? Ja het kan in de toekomst best weer gaan spannen rond de pensioenen, verder veel nieuws over de pensioenen. Kijk in de inhoudsopgave naar de vier kopteksten.

Pensioenfondsen kosten veel

Lager pensioen: hoe ons pensioen plannen

  • Pensioenfondsen ondervinden nadelen van renteverlaging ECB
  • Pensioenplanning moet niet op 1 moment vast zitten
  • ABP en SBZ willen geen lagere medicijnprijzen

Pensioenfondsen ondervinden nadelen van renteverlaging ECB

Het wordt een lastige zaak voor de pensioenfondsen om positief tevoorschijn te komen nu de ECB de rente op geld weer heeft verlaagd, mochten de beurzen niet meer naar boven willen, en daar lijkt het de laatste maanden op, dan zullen zeker de pensioenen weer naar benden worden bij gesteld in 2017.

Lagere pensioenen zullen in 2017 zeker een feit worden, want alle seinen staan op rood. De lage rente op geld is een lastig probleem, maar nog lastiger is het feit dat de maatregelen van de ECB niet lijken te werken, en de beurzen er ook geen vertrouwen meer in hebben. Dat maakt dat de beurzen in enkele maanden 100 punten lager staan en zorgt voor lagere winsten bij de pensioenfondsen, een rente verlaging is mede een negatief feit.

ABP en PFZW melden lagere pensioenen in 2017

ABP en PFZW melden al dat het zeer waarschijnlijk is dat in 2017 de pensioenen lager zullen worden, er is geen ontkomen meer aan als alle seinen op rood staan, en dat is momenteel zo. Feitelijk betalen de ouderen de rekening die de ECB heeft gemaakt door verder te gaan op de slecht gekozen weg. Door de lage rentestand zijn de verplichtingen van pensioenfondsen sterk gestegen, en de winsten op de beurzen zijn verdampt, de AEX staat nu ongeveer op 425 die zou snel naar 525 terug moeten om nog enigszins de problemen op te vangen.

De pensioenfondsen moeten de uitkeringen van de toekomst waarderen tegen de rente die vandaag geldig is, dus bij een lagere rente elke keer meer opzij zetten om dezelfde bedragen te kunnen uitkeren.

Lagere rente minder interessant voor spaarders 

De maatregel van de ECB om de rente te verlagen tot 0 % is ook heel oninteressant voor spaarders, spaarders raken allemaal in de war, want hun geld wordt alleen maar minder waard. Ook zal deze trend vermoedelijk de komende tijd niet veel veranderen.

Voor mensen die nu een huis willen kopen en daar een hypotheek op nemen is de lage rente gunstig, want zij betalen veel minder rente dan jaren geleden, en lagere maandlasten is altijd beter voor de knip.

 

Het orgaan de pensioenfederatie en ook het FNV roepen DNB op om regelingen te treffen ten gunste van de pensioenfondsen, echter hadden deze beide oproepers geen passende voorstellen om de problemen in de pensioensector op te lossen.

Pensioenplanning moet niet op 1 moment vast zitten

Door de lage rente kunnen mensen gedupeerd raken als ze hun pensioen niet kunnen ophogen, meestal wordt maar 1 keer in een heel leven gekeken naar de pensioen instellingen, dat zou veel meer moeten gebeuren omdat door wijzigingen veel kan veranderen.

Een individuele regeling zou zeer wenselijk zijn zodat ieder zijn wensen en behoeften kan richten op rente en beurskoersen.

ABP en SBZ willen geen lagere medicijnprijzen

In 2014 stemden Nederlandse pensioenfondsen tegen een wetsvoorstel, dat de prijzen van medicijnen zou verlagen. Het medicijn Solvaldi is een medicijn tegen hepatitis C, dit medicijn kost in de Verenigde Staten 1000 dollar voor 1 enkele pil, in Nederland zou deze pil € 600 gaan kosten, en is dus door deze prijs voor weinig mensen financieel beschikbaar.

 

Zembla ontdekte dat onder meer pensioenfondsen ABP en SBZ tijdens een aandeelhoudersvergadering van Gilead tegen het voorstel stemden om het salaris van Gilead-topman John Martin te koppelen aan de beschikbaarheid van de medicijnen.

Uit de reportage blijkt onder meer dat miljoenenbeloningen voor bestuurders, die worden vastgesteld door de aandeelhouders, voor hogere medicijnprijzen zorgen. Managers krijgen daardoor veel prikkels om de prijzen zo hoog mogelijk op te drijven.

Overigens werd het voorstel om het salaris van de bedrijfstop van Gilead aan de beschikbaarheid van medicijnen te koppelen door 98 procent van de aandeelhouders verworpen, omdat ook zij profiteren van hogere prijzen.

Een woordvoerder van pensioenbeheerder PGGM, die aandelen beheren voor PFZW, laat in een reactie aan NU.nl weten voor te hebben gestemd. “Wij denken dat het goed is voor de beschikbaarheid van medicijnen als het loon van het bestuur in lijn ligt met de beschikbaarheid van medicijnen”, aldus de woordvoerder.

 

APG

Pensioenbeheerder APG, van onder andere pensioenfonds ABP, laat aan NU.nl weten wel degelijk voor lagere medicijnprijzen te zijn. “Zembla ziet feiten over het hoofd om een sensationeel verhaal te brengen”, zegt de woordvoerder van APG.

De woordvoerder verwijst naar Access to Medicine, een organisatie die farmaceutische bedrijven rangschikt op hun inzet om betaalbare medicijnen te maken. “In die lijst staat Gilead op nummer vijf”, aldus de woordvoerder. “Het bedrijf zet zich dus in om medicijnen betaalbaar te maken, daarnaast is de prijs die Zembla noemt niet de werkelijke prijs van het medicijn. In bijna alle gevallen wordt het grootste gedeelte gedekt door de verzekering.”

De woordvoerder laat weten een “logische” verklaring te hebben voor de tegenstem tijdens de aandeelhoudersvergadering. “Er is al een regeling bij Gilead om de prijzen van medicijnen lager te krijgen, wij zagen het nut niet van dit voorstel. 98 procent van de aandeelhouders stemde tegen, dus zij dachten er waarschijnlijk net zo over. ”

 

 

small

U krijgt van mij € 15,00 extra op uw rekening

small (1)

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/lager-pensioen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.