sep 24

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd: de dekkingsgraad gaat iets vooruit

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd in augustus, de dekkingsgraad is in augustus 2012 gestegen, in juni was de dekkingsgraad 94 % en eind augustus is deze 97 %. De gemiddelde dekkingsgraad is dus 3 % gestegen.

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd: de dekkingsgraad gaat iets vooruit

De Nederlandse Bank maakt bekend dat het rendement op aandelen en een stabiele rente de oorzaak zijn van deze stijging. De pensioenfondsen moeten voldoen aan een dekkingsgraad van 105 %, om aan hun betalingsverplichting te kunnen voldoen. De meeste pensioenfondsen zitten daar dus ver onder, pensioenkortingen zullen de oplossing zijn, en eventueel de premies verhogen. Ook is het Kabinet van plan om de reken rente aan te passen, vermoedelijk eind september.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd pakket 2014

Pensioenfondsen zullen zo snel als mogelijk en vermoedelijk begin deze week, dan zal meer naar buiten komen over de positie van de pensioenfondsen en de kortingen die doorgevoerd zullen worden. Het Kabinet gaat een pakket plannen naar buiten brengen en loopt vooruit naar het pakket 2014. En zoals bekend dienen de Pensioenfondsen aan te tonen dat hun financiële positie gezond is, ze moeten dus voldoen aan de dekkingsgraad die vast gesteld is op 105 % wel nu dus 97 % is. Als gevolg van de geld crisis is dit percentage nu niet haalbaar en ook bijna alle pensioenfondsen zitten daar ver onder. Naar het zich laat aanzien gaat het Kabinet ook de reken rente iets verhogen zodat de Pensioenfondsen iets ontspannender zitten, maar het zal allemaal niet veel helpen dat gegoochel met getallen en cijfers. Het gaat er gewoon op uitdraaien dat de burger mag opdraaien voor de kosten, bestaande pensioenen korten is punt 1, en premie’s omhoog zal punt 2 wel worden!  Over de maatregelen is de afgelopen tijd gesproken met De Nederlandse Bank, Vakbonden, Werkgevers en besturen van de Pensioenfondsen.

Dekkingsgraad Pensioenfondsen verbeterd wat zijn de maatregelen

Vermoedelijk mogen Pensioenfondsen maximaal 7 % korten op de pensioenen, flinke kortingen dus en dat gaat de burger merken. De rekenrente gaat wat naar boven en zodoende kunnen de pensioenfondsen met max.  7 % te korten herstellen van de slechte positie’s. Daarnaast mogen pensioenfondsen in 2013 onder strikte voorwaarden de premie’s verhogen, deze verhogen brengen de pensioenfondsen weer in stabiele positie’s.

Wat ik wel afvraag is of het helpt dat de rekenrente naar boven wordt bijgesteld, en ook wie dit gaat betalen en waarom dit nu wordt gedaan, zeker omdat die zo maar willekeurig naar boven wordt bijgesteld dat is toch enigszins vreemd. Hoe het ook zij de toekomst zal het ons leren, maar ik ben bang dat nog niet alles is verwerkt, en ik vermoed dat we binnen afzienbare tijd weer van de pensioenfondsen gaan horen.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/dekkingsgraad-pensioenfondsen-verbeterd/

Geef een reactie

Your email address will not be published.