jul 11

AOW leeftijd omhoog: de komende jaren gaat leeftijd AOW omhoog

AOW leeftijd omhoog na ruim een halve eeuw gaat het nu echt gebeuren, na ruim 55 jaar na de invoering van de AOW (Algemene Ouderdoms Wet) gaat de pensioenleeftijd omhoog.

AOW leeftijd omhoog

AOW leeftijd omhoog: de komende jaren gaat leeftijd AOW omhoog

In de Eerste Kamer stemde in de nacht van dinsdag op woensdag een meerderheid in met de ver gevorderde plannen om in 2013 te starten met een verhoging van de AOW leeftijd, dit was al afgesproken in het Lenteakkoord door de VVD, CDA, D66, Groenlinks  en Christenunie. Er werd dus al rekening gehouden met een instemming met dit wetsvoorstel van Minister Henk Kamp, weken geleden was in het Lentenakkoord bepaald en aangegeven dat deze vijf partijen daar aan zouden gaan werken, dit was mogelijk omdat deze partijen een meerderheid hadden in de Senaat. Daar naast stemde ook de SGP in met deze AOW plannen. Minister Henk Kamp sprak na afloop van de stemming van een doorbraak en een historisch besluit, het was tevens de laatste dag voor het zomerreces.

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

AOW leeftijd omhoog betaalbaar

Volgens Minister Henk Kamp is het van groot belang dat de oudedagsvoorziening betaalbaar blijft, en door de vergrijzing die voor de deur staat moet de AOW ook betaalbaar blijven. Door de aanname van dit wetsvoorstel van Minister Henk Kamp van Sociale zaken gaat de leeftijd van de AOW in 2013 tot en met 2015 elk jaar met een maand omhoog, daarna van 2016 tot en met 2018 stijgt de leeftijd van de AOW met 2 maanden per jaar, en in 2019 volgen 3 maanden en is dus de leeftijd op 66 jaar. Verder gaat de leeftijd van de AOW in 2023 naar 67 jaar. De AOW leeftijd omhoog is dus in 10 jaar van 65 naar 67 jaar gepland.

AOW leeftijd omhoog en de onderzoeken

Verder is er op verzoek van Groenlinks senator Tof Thissen toegezegd dat er een onderzoek komt naar een betere overgangsregeling voor oudere die iedere keer dat er maanden bijkomen in de AOW leeftijd, deze financieel te overbruggen. Want stel dat je de AOW leeftijd bereikt en er komt net twee of drie maanden verhoging bij dan kan het zijn dat je twee of drie maanden geen uitkering hebt. Tevens vinden de PVV, SP en Plus 50 dat een AOW leeftijd omhoog zinloos is, ook de PVDA is er tegen. Wel is de PVDA voor een verhoging op langere termijn, zodat ouderen beter voorbereid zijn.

Senator Han Noten van de PVDA verweet Minister Henk Kamp van sociale zaken om zo maar onverwacht te breken met het pensioen akkoord waar over lang is onderhandeld met vakbonden en werkgevers, daar zou in 2020 de eerste stap gemaakt worden van 65 jarige AOW naar een 66 jarige AOW leeftijd.

AOW leeftijd omhoog

AOW leeftijd omhoog en de ANBO

Ook de ouderenbond ANBO is niet blij met de AOW leeftijds verhoging die volgend jaar al begint. Volgens de ouderenbond ANBO komen er onverantwoorde problemen voor bij ouderen die volgend jaar met pensioen gaan, de ouderenbond benoemd het schrappen van alle hulp en stimuleringsmiddelen om eventueel langer aan het werk te blijven niet te begrijpen en niet aanvaardbaar.

Door de zeer snelle invoering van nieuwe AOW leeftijds grenzen, is er voor veel ouderen geen financiele regeling om het overgangs probleem te ondervangen, de AOW gaat een maand later in en dat kan dus een maand zonder inkomsten worden.

Verder zijn ook nog de doorwerkbonus en eerder of later opnemen van AOW geschrapt uit het pensioenakkoord, dat deeld Liane den Haan van de ouderenbond ANBO nog mee.

De ouderen gaan dus ook inleveren en langer moeten werken als het aan de huidige regering ligt.

Update 1 januari 2013

Het is de bedoeling dat de AOW leeftijd in 2030 op 68 jaar uit komt, een stijging tot boven de zeventig jaar kan er rond 2060 staan ! Waar gaat dit eigenlijk over, dit is eigenlijk gewoon het opheffen van een fatsoenlijke AOW, moet ik ineens 5 jaar langer gaan werken !!

Eind 2011 stonden er tegenover elke AOW-er 3,7 mensen die werken, in 2040 zal dat ongeveer 2,6 zijn, waarna het tot 2050 weer wat gaat stijgen.

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/aow-leeftijd-omhoog/