feb 05

Achterstand pensioenfondsen: nieuws en feiten over achterstanden pensioenfondsen

Drie updates van nieuws feiten betreffende pensioenen en pensioenfondsen, ING moet bijstorten, regering spreekt slechte cijfers tegen, definitieve kortingen grote pensioenfondsen en onzekerheden pensioenen groot.

pensioenen update en info

Achterstand pensioenfondsen: nieuws en feiten over achterstanden pensioenfondsen

  • ING moet bijstorten
  • Definitieve kortingen grote pensioenfondsen
  • Regering spreekt slechte cijfers tegen
  • Onzekerheden pensioenen groot

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

ING moet bijstorten

ING moet zijn pensioenfonds aanzuiveren, ING moet 68 miljoen bijstorten in het pensioenfonds van zijn huidige en ex werknemers. Dat heeft het college van arbiters bepaald, nadat ING dat in 2012 niet nodig vond, in de jaren voor 2012 waren de pensioenen ook al niet geindexeerd. Omdat ING nu bij gaat storten zullen de pensioenen verhoogd worden, de leden en pensioengerechtigden zullen schriftelijk op de hoogte gesteld worden. Naast het bij storten moet ING ook de rente vergoeden vanaf 1 januari 2012.

Grote pensioenfondsen korten definitief

Drie grote pensioenfondsen gaan absoluut korten vanaf 1 april 2013, dit zal behoorlijke financiële gevolgen hebben voor miljoenen Nederlanders. De fondsen ABP van ambtenaren en onderwijzers, PME van de metalelektro en PMT van kleinmetaal, gaan dus vaaf 1 april 2013 korten op de pensioenen.

  • ABP met 2,5 miljoen leden het allergrootste pensioenfonds gaat 0,5 % korten
  • PME met 600.000 leden gaat 5,1 % korten
  • PMT met  1,2 miljoen leden gaat 6,3 % korten
  • Zorg en Welzijn met 2 miljoen leden hoeft niet te korten op de uitkeringen.

Waarlijk de kogel is door de kerk, en afgezien van ABP en Zorg en Welzijn zijn het toch flinke percentages.

De dekkinggraad is met deze kortingen voorlopig uit genomen, maar van jaar tot jaar moet bekeken worden of dat zo is en blijft, de verhoging van de rekenrente is de tweede factor die de dekkingsgraad stabiel heeft gemaakt.

Verder heeft het Kabinet bepaald dat de fondsen maximaal 7 % moeten korten in 2013 en 2014, dus 2 x 7 is nog altijd 14 %.

Pensioen korten ook in 2014

Na april 2013 zijn de problemen bij fondsen niet voorbij want in het slechtste geval blijven de problemen de komende jaren aanhouden ! Onzekerheden blijven duren ook na 2014, ook als de nieuwe pensioenregels in 2015 komen.

Regering spreekt slechte cijfers tegen

De regering bij monde van het ministerie spreekt de slechte cijfers van pensioenen tegen, de regering ziet niet in dat pensioenen met 30 tot 35 % zijn achter gebleven door de loonstijging te negeren. Een heleboel onzekerheid en stellingen van Jan en alle man, maar wie heeft het nu eigenlijk bij het recht eind ?

Voor mij is duidelijk dat de pensioenen een groot probleem zijn voor de regering, omdat ze zelf nog niet precies weten waar en hoe het komt dat gelden verdampt zijn. De vergrijzing, potverteren en twee beurscrisis zijn de schuld van de problemen met de pensioenen.

Volgens de regering zullen jongeren goed pensioen op kunnen bouwen als de maatregelen uit het regeerakkoord ingevoerd worden, van 21 jaar tot 67 kan men 46 bouwen aan pensioen.

Onzekerheden rond pensioenen

De onzekerheden zullen voorlopig niet van de lucht zijn, door onzekere rente’s  en beleggingen die op en neer gaan, zal de misere nog diverse jaren actief blijven. Bestuurder van de grote pensioenfondsen geven aan dat er voorlopig niet veel te voorspellen is, het blijft heel lastig voor de toekomst.

De fondsen kunnen niet aangeven hoe het in 2014 er voor zal staan, en dat is heel begrijpelijk want de omstendigheden zijn niet stabiel. Nu geven ze aan dat ze graag de nieuwe plannen al ingevoerd hadden willen hebben, dat zou tevens betekenen dat de beurs en andere factoren niet belangrijk zijn.

Nieuwe pensioenwetgeving is wel zinvol maar de econimische situatie en de beurs moeten de pensioenen de goede kant op sturen.

Bestuurder van pensioenfondsen noemen de huidige situatie onstabiel, anderen noemen het hele bijzondere verschijnselen zo als het er nu voorstaat.

Wel is het zo dat leden meer geld via pensioen krijgen dan dat ze hebben ingelegd, en zelfs wel tot 3 a 4  keer de inleg.

 

Als ZZP-ers nu direct aanvullend pensioen regelen : Klik hier

 

Nu direct mijn pensioen jaar ruimte bereken : Klik hier

Permanente koppeling naar dit artikel: http://mijnpensioenoverzicht.org/achterstand-pensioenfondsen-nieuws-en-feiten-over-achterstanden-pensioenfondsen/

Geef een reactie

Your email address will not be published.